Opti Fondrobot | Opti Omdöme & recension 2024

 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod 50% rabatt 3 mån
 • + Kom igång på några minuter
 • + Användarvänligt gränssnitt
5/5

Opti är den bästa fondroboten på marknaden enligt oss. Den är också mycket uppskattad av kunder både på Trustpilot och i Appstore. Använd vår UNIKA bonuskod och få 50% rabatt på förvaltningsavgiften.

Kostnad för att öppna konto
0 kr
Avgift för fondportfölj
ca 0,73%
Skatt för ISK-kontot
0,375 % (2022)
Lägsta insättning/månadssparande
200 kr
Täcks av insättningsgaranti och investerarskydd
Ja
Antal fonder som analyseras
Över 4000 st
Typer av innehav
Aktiefonder, räntefonder, råvarufonder
Inriktningsval
Hållbart urval, Fördelning och risk, Månadssparande, Ombalansering

Ranking

 • Avgift
 • Kundnöjdhet
 • Säkerhet

Ranking

 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod 50% rabatt 3 mån
 • + Kom igång på några minuter
 • + Användarvänligt gränssnitt
 • - Hög totalavgift

Opti är ett av de senaste tillskotten bland fondrobotarna och erbjuder hjälp till både privatpersoner och företag som vill göra smartare investeringar i aktier och fonder. Den här tjänsten är enbart tillgänglig som en mobilapplikation, där användarna kan anpassa sin investeringsinriktning och därefter erhålla skräddarsydda portföljförslag. Opti tar hand om de efterföljande åtgärderna.

I denna recension och bedömning kommer vi att granska hur Opti fungerar, jämföra dess prestation med konkurrenterna och analysera dess avgiftsstruktur. Låt oss avgöra om detta är ett gott eller mindre gott val!

Opti omdöme - visar opti-appen

Introduktion – vad är Opti Fondrobot och hur fungerar den?

Opti är en pålitlig och stor aktör på marknaden, med deras Opti Fondrobot som är ett kraftfullt verktyg som gör sparande och investeringar i fonder tillgängliga för alla. Hos Opti får du möjligheten att förenkla och automatisera ditt sparande på ett sätt som passar dina behov och mål.

När du väljer att bli kund hos Opti, öppnar sig möjligheten att dra nytta av deras innovativa Opti Fondrobot. Denna fondrobot är utformad för att ta hand om ditt sparande i olika fonder på ett effektivt och enkelt sätt. Det bästa är att det inte kräver någon djupgående kunskap om finansvärlden; du behöver bara svara på några grundläggande frågor om din ekonomi och dina investeringspreferenser.

En viktig sak att komma ihåg är att investeringar alltid innebär en viss nivå av risk. Hos Opti får du möjlighet att svara på frågor som hjälper dig att definiera den nivå av risk du är bekväm med. Opti investerar dina pengar i olika fonder och skapar en portfölj som är skräddarsydd efter dina preferenser. Detta gör att du kan vara trygg med att ditt sparande är anpassat för dina mål och din risktolerans.

En av de mest lockande aspekterna av att vara kund hos Opti är de låga avgifterna. Jämfört med andra fondrobotar på marknaden är Optis totala avgift mycket konkurrenskraftig. Detta är särskilt viktigt när du tänker på att investera på lång sikt, och Opti är en utmärkt plattform för dig som vill börja sätta in pengar och låta dem växa över tid.

Opti har som mål att erbjuda smidigt sparande och de har uppnått detta genom sin användarvänliga app, som du enkelt kan hitta i App Store. Genom att använda Opti har du möjlighet att välja mellan olika typer av fonder och portföljer, vilket ger dig många olika sparandealternativ att välja mellan. Detta ger dig flexibilitet att anpassa ditt sparande efter dina specifika mål och önskemål.

När du investerar dina pengar genom Opti kan du förvänta dig att få tillbaka bra avkastning per år. Optis historiska avkastning och riskjusterad avkastning är faktorer som lyser starkt på sidan och ger dig som kund förtroende för ditt sparande. Ditt sparande hos Opti får en bra chans att växa över tid.

Opti ger dig också garantier för framtida avkastning. De erbjuder olika portföljer som passar olika risknivåer och investeringsmål. Med en bra avkastning och en bred portfölj är Opti ett utmärkt alternativ för alla som vill komma igång med sitt sparande på ett enkelt sätt.

Slutligen, oavsett om du är ny på aktiemarknaden eller en erfaren investerare, kan Opti vara det rätta valet för att uppnå dina ekonomiska mål. Här får du svar på frågor om din ekonomi och kan vara säker på att din investering är i trygga händer. Opti är synonymt med förtroende, låga avgifter, och möjligheten att få din ekonomi att växa på ett smidigt sätt.

Opti investerar direkt i mobilen

Fördelarna med Opti Fondrobot – en smartare väg till ekonomisk framgång

När vi granskar Opti Fondrobot närmare är det viktigt att framhålla de många fördelarna som den erbjuder. Följande avsnitt kommer att utforska dessa fördelar i detalj.

Enkelhet och lättillgänglighet

En av de mest framträdande fördelarna med Opti är dess enkelhet och användarvänlighet. För nybörjare inom sparande och investeringar är det ofta överväldigande att försöka navigera på finansmarknaden. Opti erbjuder en välkomnande och okomplicerad lösning.

Det är snabbt och enkelt att öppna ett konto hos Opti. Allt som krävs är att du svarar på några grundläggande frågor om din ekonomiska situation och dina målsättningar. Därefter tar Opti hand om resten. Denna automatiserade månadssparande-metod gör processen så problemfri som möjligt, särskilt om du saknar tidigare erfarenhet inom området.

Anpassningsbart för din portfölj och risk

Flexibiliteten som Opti erbjuder när det kommer till att anpassa din investering och hantera risk är en annan betydande fördel. Genom att tillåta dig att skräddarsy din portfölj enligt dina egna mål och din tolerans för risk ger Opti en personlig dimension till ditt sparande.

Det innebär att du kan vara trygg i vetskapen om att din investering är skräddarsydd efter dina specifika behov och önskemål. Denna anpassning är avgörande när det handlar om att uppnå dina ekonomiska mål, oavsett om det är för en framtida pension, ett inköp av en bostad eller en semester.

Riskspridning och låga kostnader

En central fördel med Opti är möjligheten att få en bra riskspridning till en låg kostnad. Opti erbjuder en bred portfölj av olika tillgångar och fonder, vilket hjälper till att minska risknivån. Denna breda portfölj ger dig möjlighet att dra nytta av olika marknadsrörelser och minimera riskerna.

Utöver riskspridningen erbjuder Opti också förmånliga villkor när det kommer till avgifter. Avgifterna för fond-köp hos Opti är konkurrenskraftiga i jämförelse med andra tjänster på marknaden. Detta innebär att du kan hålla mer av din avkastning i fickan istället för att spendera det på onödiga kostnader.

Automatiserat månadssparande

Opti erbjuder månadssparande som automatiskt investerar dina pengar. Detta innebär att du kan ställa in en regelbunden sparplan och sedan luta dig tillbaka i förtroendet att dina pengar arbetar för dig varje månad. Denna automatisering underlättar sparandet genom att eliminera behovet av manuell övervakning och beslutsfattande.

Skattefördelar och etiska sparalternativ

Opti ger också skattefördelar genom att erbjuda sparande på ett Investeringssparkonto (ISK) med låg årlig skatt. Skattesatsen är endast 0,375 %, vilket innebär att du kan behålla en större del av din avkastning.

För de som är engagerade i etiskt och hållbart sparande, erbjuder Opti möjligheten att investera i etiska och hållbara fonder. Detta ger dig flexibilitet att anpassa din investering efter dina personliga värderingar.

Sammanfattningsvis erbjuder Opti Fondrobot ett brett utbud av fördelar, inklusive användarvänlighet, anpassningsbarhet, riskspridning, låga kostnader, automatiserat sparande, skattefördelar och etiska sparalternativ. Dessa fördelar gör Opti till en attraktiv lösning för alla som strävar efter ekonomisk framgång och säkerhet i sina investeringar.

Nackdelar med opti

Nackdelar med att vara kund hos Opti

Trots att Opti erbjuder många fördelar, finns det även några aspekter som kan ses som nackdelar. Dessa ska du vara medveten om när du överväger att använda tjänsten.

Högre avgift jämfört med vissa konkurrenter

En tydlig nackdel med Opti är dess något högre avgifter jämfört med vissa konkurrenter. I en långsiktig investeringsstrategi är det avgörande att hålla avgifterna så låga som möjligt, eftersom dessa avgifter kan äta upp en betydande del av din avkastning över tid.

Jämfört med aktivt förvaltade fonder kan Optis avgifter fortfarande vara konkurrenskraftiga, men i jämförelse med indexfonder och andra fondrobotar kan de upplevas som något dyrare.

Begränsad tillgänglighet som app

En annan nackdel är att Opti endast är tillgängligt som en app och kan inte användas från en dator. Medan många användare föredrar att ha tillgång till sina investeringar från olika enheter och plattformar, begränsas denna flexibilitet när du använder Opti.

Ingen lösning för pensionssparande (än)

För de som vill använda samma tjänst för att spara för pensionen kan Opti vara begränsad eftersom de för närvarande inte erbjuder någon särskild lösning för pensionssparande. Detta kan vara en nackdel om du letar efter en heltäckande tjänst för alla dina ekonomiska mål.

Inga gratisfonder som Avanza Zero eller Nordnets Superfonder

Ytterligare en nackdel är att Opti inte erbjuder gratisfonder såsom Avanza Zero eller Nordnets Superfonder. Dessa gratisfonder är attraktiva för investerare som vill hålla sina kostnader till ett minimum. Om du är intresserad av dessa gratisfonder, kan det vara en nackdel att Opti inte erbjuder dem.

Sammanfattningsvis finns det några nackdelar med Opti Fondrobot som du bör beakta, inklusive något högre avgifter jämfört med vissa konkurrenter, begränsad tillgänglighet som en app, ingen särskild lösning för pensionssparande och avsaknaden av gratisfonder. Även om dessa nackdelar kan vara av mindre betydelse för vissa användare, är det viktigt att vara medveten om dem när du överväger att använda tjänsten.

Opti avgift och kostnad

Opti Fondrobot – förstå kostnader och avgifter

När du överväger att använda Opti Fondrobot är det avgifter och kostnader som naturligtvis spelar en viktig roll. Här ska vi titta närmare på hur Opti hanterar sina avgifter och hur de jämför sig med konkurrenterna. Detta är viktigt för att kunna göra ett välgrundat investeringsbeslut.

Fondavgifter – en rabatt från bankernas provision

Ett fördelaktigt drag med Opti är dess hantering av fondavgifter. När Opti investerar i fonder, minskar de den totala kostnaden med cirka 40% jämfört med om du hade köpt fonderna direkt från din bank.

Detta beror på att en del av fondavgiften fungerar som en slags säljprovision som bankerna och finansiella rådgivare får när de dirigerar kunder till dessa fonder.

Opti har valt att återbörda denna provision till sina kunder, vilket resulterar i lägre avgifter för användarna. Dessa avgifter inkluderar öppnande av konto, jämförelser och analyser av fonder samt en avgift på cirka 0,9% för fondportföljen.

Avgifter för Opti – hur mycket kostar det i kronor?

Kostnaden för att använda Opti varierar beroende på hur mycket du investerar. Opti tar ut en årlig avgift på 0,5% av den investerade summan. Till exempel, om du investerar 100 000 kr, kommer Opti att kosta dig 500 kr per år eller mindre än 45 kr per månad.

Denna avgift täcker tjänster som att sätta ihop din portfölj, automatisk balansering, användning av Investeringssparkonto (ISK) med låg skatt, samt möjligheten till fria insättningar och uttag.

Dessutom tillkommer en fondavgift på 0,22-0,28%, beroende på vilka fonder som ingår i din portfölj. Opti ger tillbaka fondprovisionen som stora banker tar ut, vilket innebär att du får en rabatt på 30-50% beroende på fonderna som du har.

Totalt sett innebär detta att den totala kostnaden, inklusive Optis avgift och fondavgifter, ligger mellan 0,82-0,88%. Jämfört med andra fondrobotar som Avanza Auto (ca 0,5%) och Lysa (ca 0,4%), är Optis kostnader något högre.

Opti motiverar detta genom att de diversifierar portföljen genom att investera i olika tillgångar, inklusive råvaror, vilket enligt deras portföljteori minskar risken.

Jämförelse av avgifter – Hur står sig Opti mot konkurrenterna?

För att få en helhetsbild av Optis kostnader är det viktigt att jämföra dem med konkurrenternas. Här är en jämförelse av avgifter för några olika fondrobotar:

 • Lysa: 0,30-0,41%
 • Avanza Auto: 0,40-0,50%
 • Opti: 0,73% i genomsnitt
 • Better Wealth: 0,25-0,93%
 • Nordnet Robosave: 0,90-0,98%
 • Fundler: 0,22-1,23%

Det är tydligt att avgifterna varierar mellan olika tjänster. Opti ligger något högre än vissa konkurrenter men erbjuder samtidigt en diversifierad portfölj som inkluderar olika tillgångsslag. Denna diversifiering anses minska risken och kan vara en del av förklaringen till deras avgifter. Det är viktigt att överväga dina investeringsmål och risknivå när du utvärderar Optis kostnader.

Börja spara med Opti

Kom igång med Opti – enkel startguide

Nu när vi har granskat för- och nackdelar och du har fått en uppfattning om Opti, är det dags att ta steget och komma igång med den här innovativa appen. Att starta din investeringsresa med Opti är en enkel process som vi kommer att utforska här.

Steg 1: Hämta appen

Det första du behöver göra är att ladda ner Optis mobilapp, som är tillgänglig både för iOS och Android på App Store och Google Play. Appen är ditt nyckelverktyg för att börja din investeringsresa.

Steg 2: Skapa ditt konto

Efter att du har installerat appen, är det dags att öppna den. Du kommer att behöva fylla i din e-postadress och logga in med ditt Mobila Bank-ID för att skapa ditt konto hos Opti. Denna inloggningssäkerhet garanterar att dina personuppgifter är skyddade.

Steg 3: Skräddarsy din portfölj

När ditt konto är aktivt, kommer du att bli ombedd att besvara några frågor som rör din erfarenhet av fonder och specificera storleken på ditt sparande och din inkomst.

Här är även platsen där du anger din sparhorisont – hur länge du planerar att investera. Att välja en längre sparhorisont innebär en högre risk, men det kan också öppna för möjligheten till en högre avkastning.

Steg 4: Välj fondtyper och risknivå

Nu är det dags att ta ett beslut om vilken typ av fonder du vill investera i. Du har möjligheten att välja hållbara fonder om du vill undvika investeringar i exempelvis vapen eller oljebolag. Efter att du har specificerat fondtyperna, väljer du din risknivå.

Besluta hur mycket risk du är villig att ta medvetet; en högre risk kan resultera i högre förluster, men det kan också öka möjligheten till större vinster. Motsatsen gäller för fonder med lägre risk.

Steg 5: Koppla ditt bankkonto

Nu när din portfölj är planerad och du har valt dina investeringspreferenser, måste du koppla ditt privata bankkonto till Opti. Beroende på de svar du gav i de tidigare stegen kommer Opti att föreslå en lämplig insättningssumma. Det är dock alltid upp till dig att avgöra det exakta beloppet.

Steg 6: Klart att investera!

När du har slutfört dessa steg kommer det automatiskt att skapas ett Investeringssparkonto (ISK) åt dig. Detta är en gynnsam sparform eftersom det innebär en låg årlig schablonskatt på ditt kapital och ingen skatt på dina vinster. Nu är du redo att börja din investeringsresa med Opti.

För automatiskt månadssparande

Om du vill komma igång med regelbundna månadsöverföringar kan du enkelt sätta upp ett automatiskt månadssparande genom att välja belopp och överföringsdatum i appen. Denna funktion gör det smidigt att investera regelbundet och bygga upp ditt sparande över tid.

Så nu är det dags att ladda ner appen, skapa ditt konto, skräddarsy din portfölj, och börja investera med Opti. Kom ihåg att alla investeringar innebär en viss risk, och tidigare resultat är ingen garanti för framtida avkastning. Det är alltid viktigt att inte investera mer än du har råd att förlora.

Med denna enkla guide kan du komma igång med Opti och sätta dig på vägen mot att förvalta ditt sparande på ett smidigt sätt. Tack vare modern teknik och användarvänliga appar är investeringar nu mer tillgängliga än någonsin tidigare.

Spara hos opti - logga på bakgrund

Vanliga frågor om din ekonomi & Opti Fondrobot

Kostnaden för Opti?
Insättningsgaranti och investeringsskydd?
Värdepapper som Opti investerar i?
Säkerheten med Opti?
Varför välja Opti Fondrobot?
Opti vs. Avanza Auto?
Opti vs. andra fondrobotar?