Vilka fonder ska man köpa när börsen går ner

av David Enblom
·
Uppdaterad 29 november 2023

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Vi står alla inför perioder när börsen går ner och det är då vi verkligen behöver vår investeringsstrategi för att säkerställa positiv avkastning på lång sikt. Att köpa rätt fonder när marknaden är nedåtgående är en konst som kan göra skillnaden mellan att förlora pengar och att se din portfölj växa.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika sätt att hantera en fallande börs och vi kommer att avslöja de bästa fonderna som kan hjälpa dig att uppnå god avkastning även när marknaden svänger. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren investerare, kommer du att hitta värdefulla tips för att vägleda dig i dina investeringsbeslut.

Vilka fonder ska man köpa när börsen går ner?

5 anledningar till att börja spara i fonder

Nu ska vi utforska varför fonder kan vara en utmärkt lösning i dessa situationer. Här är 5 anledningar till varför du bör överväga att investera i fonder, särskilt när börsen befinner sig på en nedåtgående trend:

Trygghet och stabilitet:

I tider av ekonomisk osäkerhet är fondsparande en relativt trygg sparform. De flesta fonder har professionella fondförvaltare som arbetar för att maximera avkastningen och följa marknaden. Många fonder har visat sig ha en stabil avkastning över flera år, vilket ger en trygg position under börsens svängningar.

Bra riskspridning:

Varje fond innehåller en blandning av olika aktier och värdepapper vilket ger en naturlig riskspridning. Detta minskar risken i din portfölj och ger dig möjlighet att dra nytta av olika tillgångar. En fond måste enligt lag sprida risken i minst 16 olika värdepapper vilket ytterligare förbättrar din investerings trygghet och riskspridning.

Tidseffektivt:

Fondsparande är en tidsbesparande investeringsmetod. Du behöver inte göra omfattande egen forskning eftersom fondförvaltarna tar hand om analyser och handel med värdepapper. Det ger dig mer tid att ägna åt andra viktiga aspekter i ditt liv.

Smart månadssparande:

Fonder erbjuder en fördelaktig möjlighet till månadssparande. Många fonder har ingen köpavgift vilket gör det möjligt att regelbundet investera även mindre belopp utan att drabbas av höga transaktionsavgifter.

Automatiskt sparande:

För de som föredrar en enklare sparstrategi finns flera möjligheter att automatisera fondsparandet. Automatiskt månadssparande överför pengar månadsvis utan behov av manuellt agerande. Fondguider och fondrobotar kan hjälpa dig att välja de bästa fonderna utan att du själv behöver fatta besluten.

Dessa fördelar gör fondsparande till ett kraftfullt verktyg för att uppnå god avkastning även när börsen går ner.

Långsiktigt sparande

6 råd på att hantera osäkra tider när börsen är volatil och värdet på dina fondandelar minskar

Efter att ha diskuterat fördelarna med fondsparande, är det viktigt att veta vad du bör göra när marknaderna blir ostadiga och dina fondandelar värdeminskas. Här är våra sex bästa råd för att hantera ditt sparande under dessa oroliga tider:

Spara regelbundet:

Ett av de mest kraftfulla sätten att bemöta börsens svängningar är att fortsätta spara regelbundet. Genom att månadsspara i fonder minskar du effekten av marknadens upp och nedgångar. Du köper fler fondandelar när priserna är låga och färre när de är höga. Detta ger dig ett genomsnittspris som är gynnsamt på lång sikt.

Sprid riskerna:

Diversifiera ditt sparande genom att välja fonder som omfattar olika länder och regioner. Globalfonder ger dig möjlighet att sprida riskerna över hela världen och att dra nytta av olika marknader och ekonomier. Kombinera även aktiefonder med räntefonder för att bättre stå emot marknadens svängningar.

Ta ut pengar du behöver på kort sikt:

Om du har kortvariga behov, som en buffert eller andra utgifter, kan det vara klokt att ta ut pengar när börsen svänger. På så sätt kan du undvika att tvingas sälja dina fondandelar till lägre priser vid en ogynnsam tidpunkt.

Pensionssparande:

Om du sparar för pensionen och har en lång tidshorisont, är det vanligtvis inte nödvändigt att reagera på tillfälliga marknadsfluktuationer. Långsiktig planering kan innebära att du inte behöver justera din portfölj på grund av kortvariga upp eller nergångar.

Behåll lugnet:

Marknadens rörelser påverkas ofta av känslor. Det är viktigt att inte låta kortsiktiga svängningar påverka dina långsiktiga investeringsmål. Fortsätt spara och använd nedgångar som möjligheter att öka ditt innehav till förmånliga och attraktiva priser.

Sälja? Sprid uttagen:

Om du når en viktig milstolpe eller om ditt investeringsmål har ändrats, överväg att sprida uttagen över tid istället för att göra stora uttag på en gång. Ett uttagsavtal kan fungera som ett månadssparande baklänges och låta dig fortsätta vara investerad i fonder medan du tar ut medel för ditt användningsändamål.

Att följa dessa råd kommer hjälpa dig att hantera ditt fondsparande även när börsen går ner. Kom ihåg att långsiktighet och disciplin är nyckeln till att bygga en hållbar portfölj som kan klara av marknadens svängningar. Låt oss nu titta på vilka specifika fonder du bör överväga att investera i när marknaden är i nedgång.

Framtida avkastning

Vad ska man tänka på när man väljer fonden?

Efter att ha diskuterat fördelarna med fondsparande och hur man hanterar det när börsen går ner, är det dags att ta en närmare titt på hur du kan välja de bästa fonderna för ditt sparande. När du väljer fonder är det tre viktiga faktorer du bör ha i åtanke:

Diversifiering:

Diversifiering handlar om att sprida ditt investerade kapital över olika typer av tillgångar. Genom att köpa olika fonder, såsom räntefonder, indexfonder och aktiefonder, kan du minska risken och öka stabiliteten i din portfölj. Detta gör att du är mindre sårbar för enskilda marknadsrörelser och kan dra nytta av olika tillgångar som kan utvecklas olika.

Tidshorisont:

Din tidshorisont är avgörande för att välja rätt fonder. Om du har en kort tidshorisont och snart behöver använda dina pengar, är det klokt att välja fonder med lägre riskprofil. Å andra sidan, om du har en lång tidshorisont innan du behöver pengarna, kan du vara mer flexibel och ta högre risker i din portfölj för att jaga högre avkastning.

Avgifter:

Avgifterna är en annan viktig aspekt att beakta. Höga avgifter kan påverka din avkastning negativt över tiden. Det är inte alltid så att fonder med högre avgifter ger bättre avkastning än de med lägre avgifter. Därför är det viktigt att jämföra och välja fonder med rimliga avgifter som är i linje med de tjänster och resultat de erbjuder.

Att välja de bästa fonderna är en personlig process som kan variera beroende på din risktolerans, ekonomiska mål och tidshorisont. Oavsett vilken strategi du följer, kom ihåg att alla investeringar innebär en viss grad av risk och det finns inga garantier för positiv avkastning. Genom att följa principer som diversifiering, anpassning till din tidshorisont och hålla koll på avgifterna, kan du bygga en portfölj som är i linje med dina mål och ökar dina chanser till en god avkastning.

Våra tips

Våra förslag på fonder man ska köpa när börsen går ner 2023:

I vår strävan att förstå hur man bäst investerar i fonder när börsen går ner, har vi granskat viktiga aspekter som diversifiering, tidshorisont och avgifter. Nu är det dags att tillämpa dessa principer och utforska några konkreta fondalternativ som kan hjälpa dig att navigera på den volatila marknaden. Låt oss ta en närmare titt på några av de bästa fonderna som kan passa din investeringsstrategi och mål.

Avanza Zero:

 • Beskrivning: Avanza Zero är en indexfond som följer Stockholmsbörsens prisindex, OMXS30. Det är en passiv fond som strävar efter att följa utvecklingen på den svenska aktiemarknaden.
 • Motivering: Avanza Zero erbjuder en enkel och kostnadseffektiv exponering mot den svenska aktiemarknaden. Den har låga avgifter (0% avgift) vilket innebär att mer av din avkastning stannar i din egen ficka.

Avanza Sverige:

 • Beskrivning: Avanza Sverige är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i svenska aktier. Fondens förvaltare gör aktiva val för att maximera avkastningen.
 • Motivering: Denna fond passar dig om du vill ha en aktiv förvaltning av svenska aktier. Förvaltaren kan dra nytta av marknadsskiftningar och individuella aktieval för att maximera din avkastning.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag:

 • Beskrivning: Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en aktivt förvaltad fond som fokuserar på investeringar i svenska investmentbolag. Fondens mål är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt.
 • Motivering: Om du är intresserad av investmentbolag och deras potential, kan denna fond vara ett bra val. Den ger dig exponering mot en specifik sektor av den svenska marknaden.

Nordnet Indexfond Sverige:

 • Beskrivning: Nordnet Indexfond Sverige är en passiv indexfond som återspeglar utvecklingen av svenska aktiemarknaden. Den är en lågkostnadsfond.
 • Motivering: Denna fond erbjuder en enkel och prisvärd lösning för att investera i svenska aktier. Den är passiv och följer marknadens utveckling.

Avanza Global:

 • Beskrivning: Avanza Global är en global indexfond som följer utvecklingen av aktiemarknaden över hela världen. Den erbjuder en bred diversifiering.
 • Motivering: Om du vill diversifiera din portfölj och få exponering mot internationella marknader, är Avanza Global ett bra val. Den ger dig möjlighet att investera globalt med låga avgifter.

Länsförsäkringar USA Index:

 • Beskrivning: Länsförsäkringar USA Index är en passiv fond som speglar utvecklingen av den amerikanska aktiemarknaden, specifikt S&P 500-indexet.
 • Motivering: Om du är intresserad av att investera i USA-marknaden och följa utvecklingen av stora amerikanska bolag, är denna fond ett bra alternativ. Den ger exponering mot en av världens största och mest diversifierade aktiemarknader.

Slutsats

Vi kan se att det finns olika alternativ att överväga när det gäller investeringar i svenska och internationella aktier. Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige erbjuder kostnadseffektiva sätt att exponera sig mot den svenska aktiemarknaden, medan Avanza Sverige och Spiltan Aktiefond Investmentbolag ger aktiv förvaltning och möjligheter att dra nytta av individuella aktieval.

För en bredare diversifiering och internationell exponering är Avanza Global och Länsförsäkringar USA Index lämpliga val. Ditt val bör bero på dina investeringsmål, risktolerans och intresseområden.

Det är alltid klokt att noggrant överväga dina alternativ och diversifiera din portfölj för att uppnå långsiktig kapitaltillväxt.

Långsiktigt sparande

FAQ – Fonder

Vad är fördelarna med att spara i fonder?
Hur säkert är fondsparande?
När ska man sälja fonder?
Hur lång tid tar det att köpa fonder?
Hur mycket pengar ska man köpa fonder för?
Kan jag förlora pengar på fonder?
Hur kommer jag igång med fondsparande?
Behöver jag deklarera eller skatta på fonder?
Hur sparar jag bäst 10 000 kr i fonder?
Hur säljer man fonder?
Vad är ränta-på-ränta?
Vad är en fondavgift?